VIDEO Zeci de percheziții în Capitală și 12 județe, într-un dosar de delapidare

de: Cătălina Burghelea
30 06. 2022

Joi, 30 iunie 2022, reprezentanții Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pun în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din Capitală și alte 12 județe, într-un dosar de delapidare.

48 de percheziții într-un dosar de delapidare

Polițiștii din Capitală fac percheziții masive într-un dosar ce vizează un fond privat de pensii, prejudiciul fiind de aproximativ 22 de milioane de lei. Mascații au descins la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracțiunii de delapidare. Potrivit Antena 3, doi români au furat bani din fondul privat de pensii, pentru a-și cumpăra ceasuri de lux și vacanțe în destinații scumpe.

Acuzațiile aduse de Poliția Română

Potrivit oamenilor legii, la începutul lunii mai, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unități bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de cca 22 de milioane de lei.

În urma probelor a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, acuzații aduse unor persoane fizice (15), dintre care doi angajați din cadrul unei unității bancare și mai multe cadre juridice.

Prejudiciu uriaș

Astfel, s-a descoperit că, în perioada 2019- 2022, doi angajați al băncii, sprijiniți de unii apropiați și de șapte persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, bani proveniți din conturile fondului privat de pensii. Debitarea s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și terților, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive.

Acțiunea din această dimineață beneficiază de sprijinul mai multor subunități de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului, precum și din partea inspectoratelor de poliţie ale județelor Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea, Argeș și Gorj. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Acțiune amplă pentru destructurarea unui grup infracțional organizat

Tot joi, 30 iunie, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea ÎCCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică, descinde în București și șapte județe, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în obținerea ilegală de fonduri nerambursabile, garantate de bugetul de stat, printr-un program de finanțare. În cadrul acestei acțiuni ample, vor fi puse în executare 42 de mandate de percheziție domiciliară în Capitală și în județele Ilfov, Galați, Maramureș, Suceava, Neamț, Vaslui și Iași.